Kepler Vision Technologies kondigt eerste ziekenhuisimplementatie met UZ Brussel aan

De computer vision monitoring oplossing van Kepler Vision zal worden gebruikt om patiënten te helpen verzorgen in het UZ Brussel. 

 
Wereldleider in de ontwikkeling van vision-based human activity recognition software Kepler Vision Technologies kondigt aan dat  UZ Brussel de Night Nurse-technologie van Kepler zal gaan gebruiken om het welzijn van oudere patiënten te monitoren. 
 
De KNN-oplossing (Kepler Night Nurse) is een op computervisie gebaseerd systeem voor de detectie van lichaamstaal dat valpartijen, ongemak bij patiënten en het betreden van zones waar dat niet mag, kan detecteren. In reactie hierop waarschuwt het systeem onmiddellijk het zorgpersoneel, zodat zij snel kunnen reageren en de kans op schade voor cliënten tot een minimum wordt beperkt. Als bijvoorbeeld een oudere persoon ‘s nachts valt, zal het door AI aangedreven KNN-beeldanalyseprogramma onmiddellijk vaststellen wanneer hij op de grond ligt en een automatisch bericht sturen naar het personeel om hen te helpen. 
 
Deze technologie presteert beter dan bewegingssensoren, bedmatten en draagbare bewakingssystemen door valse alarmen met 99,9% te verminderen, waardoor de onnodige werklast van het verplegend personeel afneemt en zij effectiever voor het welzijn van de patiënten kunnen zorgen. 
 
De inzet van Kepler in het UZ Brussel is de eerste keer dat de oplossing wordt gebruikt in een ziekenhuisomgeving, en de volgende stap in de internationale uitbreiding van Kepler Vision buiten Nederland. Op dit moment is Kepler Night Nurse in gebruik om 9 1-persoonskamers te bewaken en worden er tests uitgevoerd om de optimale werkwijze te bepalen voor 2 tweepersoonskamers in het ziekenhuis. 
 
Dr. Harro Stokman, CEO en oprichter van Kepler Vision Technologies zei: «Dit is een buitengewoon spannende periode voor ons bij Kepler Vision nu we onze geavanceerde patiëntmonitoroplossing voor het eerst in een ziekenhuis toegepast zien worden. Sinds de eerste succesvolle toepassing in een zorginstelling waren we ons bewust van de bredere toepassingen en voordelen die onze technologie zou kunnen bieden aan andere medische en zorginstellingen en organisaties, dus om dit in de praktijk te zien is een belangrijke volgende stap voor ons als bedrijf. Ons werk met UZ Brussel is ook een belangrijk onderdeel van onze internationale expansie, aangezien we in 2023 de voordelen van de Kepler Night Nurse-oplossing blijven aanbieden aan zorgpersoneel en patiënten over de hele wereld.» 
 
De Night Nurse-oplossing van Kepler Vision Technologies is de eerste op computer vision gebaseerde valdetector ter wereld die de status van medisch hulpmiddel heeft gekregen. De door computer vision aangedreven software is officieel geregistreerd als medisch hulpmiddel in overeenstemming met de Europese richtlijn 93/42/EEG. De registratie betekent dat de software zowel intern als in het veld is getest om aan de hoogste specificaties te voldoen en dat aan de risicobeoordelingen en risicobeperkende maatregelen is voldaan. De software omvat zeventien octrooiaanvragen, waarvan er drie zijn toegekend en er nog vijftien in behandeling zijn.