MOBOTIX en Kepler lanceren intelligente sensor die personeel in ziekenhuizen en zorginstellingen ontlast

Amsterdam, 9 november 2023

Met NurseAssist introduceren MOBOTIX AG en Kepler Vision Technologies hun eerste gezamenlijke oplossing voor ouderen, ziekenhuizen en zorginstellingen. De software van Kepler, die is ingebouwd in de MOBOTIX c71 Hemispheric Indoor Camera, detecteert nauwkeurig mensen die vallen of het bed verlaten. In vergelijking met andere automatische systemen kan het aantal valse alarmen aanzienlijk worden verminderd. Als gevolg hiervan leidt de oplossing tot aanzienlijk verbeterde zorg voor ouderen, zieken en mensen die verpleging nodig hebben, terwijl de werkdruk op het personeel afneemt en de kostenefficiëntie toeneemt.

Het Nederlandse bedrijf Kepler Vision Technologies ontwikkelt unieke softwareoplossingen voor de gezondheidszorg op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Hiermee monitort Kepler het welzijn van patiënten. De privacy van de patiënten blijft gewaarborgd, omdat er geen beelden worden opgeslagen en alleen het verplegend personeel wordt gewaarschuwd in geval van nood.

 

781A6301_b

 

Innovatieve videotechnologie biedt veiligheid en verlichting in de gezondheidszorg.

Valpartijen van ouderen, zieken en hulpbehoevenden leiden vaak tot ernstige gevolgen – zelfs de dood – als er niet snel hulp komt. Technische oplossingen worden vaak gebruikt om incidenten te detecteren. Helaas geven ze in hun conventionele vorm vaak valse alarmen. Uit een casestudy van Kepler bij een Nederlandse aanbieder van ouderenzorg blijkt dat in een zorginstelling met 16 patiënten wekelijks ongeveer 1.500 alarmen werden gemeld door gangbare bewakingsoplossingen. In veel gevallen ging het echter om vals alarm, bijvoorbeeld door een vallend kussen, een fladderend gordijn of huisdieren die op het bed sprongen.

MOBOTIX NurseAssist, aangedreven door Kepler Vision Technologies, elimineert deze factoren en is daarom veel betrouwbaarder dan andere systemen. Alleen al voor de 16 patiënten in de casestudie leidde dit tot een dagelijkse tijdsbesparing van drie werkuren. Daarnaast vormen constante valse alarmen een belasting voor het verplegend personeel (alarmmoeheid), waardoor het risico toeneemt dat er in geval van een echte noodsituatie niet op tijd hulp wordt geboden. Het gebruik van NurseAssist leidt ertoe dat valincidenten eerder worden gedetecteerd. De oplossing zorgt voor meer veiligheid, meer werkplezier voor het verplegend personeel en een hoge kostenefficiëntie.

MOBOTIX c71: Optimale sensor voor de beste software voor valdetectie.

De MOBOTIX c71 is de optimale sensor voor deze nauwkeurige software. Dankzij de hemisferische technologie kun je complete ruimtes bewaken zonder dode hoeken. De oplossing combineert privacy met maximale onafhankelijkheid van de zorgontvanger. Beelden worden niet opgeslagen maar gebruikt om kritieke incidenten te detecteren. De oplossing bevat een privacymodus die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld weergaven als “persoon in bed” worden getoond. Het beeld van de optische sensor is niet zichtbaar als er een alarm heeft plaatsgevonden. De gevoelige zorg- en gezondheidssector veronderstelt betrouwbare gegevensbescherming – een kernelement van deze MOBOTIX-oplossing. Geregistreerde alarmen worden uitsluitend naar het gedefinieerde zorgpersoneel gestuurd, bijvoorbeeld naar het smartapparaat van de dienstdoende verpleegkundige.

Het discrete systeem werkt dag en nacht betrouwbaar.

Dankzij de IR-verlichting detecteert het details, zelfs in volledige duisternis. Daarnaast zorgt de geïntegreerde audiofunctie voor tijdbesparende communicatie in twee richtingen met de patiënt of zorgontvanger.

Aansluiting op verpleegoproepsystemen.

Door de eenvoudige ingebruikname en integratie in bestaande verpleegoproepsystemen van bejaardentehuizen, verpleeghuizen en ziekenhuizen kan iedereen maximaal profiteren van deze unieke technologie. Dit zorgt voor betrouwbare, veilige en snelle communicatie naar mobiele apparaten van verpleegkundigen en push-to-talk audio-interactie met patiënten.

Kepler en MOBOTIX passen perfect bij elkaar.

“Softwareoplossingen zoals die van Kepler hadden we al in gedachten toen we het MOBOTIX 7-platform ontwikkelden,” zegt Thomas Lausten, CEO van MOBOTIX AG. “Geperfectioneerde AI-gebaseerde apps die oplossingen op ons platform mogelijk maken die voorheen niet konden worden weergegeven, of niet in deze kwaliteit.” “Met MOBOTIX hebben we een partner gevonden wiens optische sensor met zijn baanbrekende all-round vision onze Kepler NurseAssist-software optimaal ondersteunt. Hiervan profiteren alle betrokkenen in de ouderen- en ziekenzorg en de verpleegsector,” aldus Harro Stokman, CEO van Kepler Vision Technologies.

“Met MOBOTIX NurseAssist, aangedreven door Kepler, bieden we ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingsinstellingen een uniek hulpmiddel voor het optimaliseren van de zorg uit één hand. Het gaat om een enorme verbetering van de verpleegprestaties met een besparing van tijd en geld, die eenvoudig te plannen, te configureren en te installeren is via een plug-and-play-concept,” zegt Christian Cabirol, CTO van MOBOTIX AG. “Het is mooi om te zien dat hier waardevolle vrije ruimte voor actieve zorg wordt gecreëerd. We zijn er trots op dat we het verplegend personeel bij hun dagelijkse werk kunnen ondersteunen en de patiënten een gevoel van veiligheid en geborgenheid kunnen geven. We leveren hoog intelligente technologie, maar uiteindelijk draait het allemaal om mensen!”

Over Kepler Vision Technologies.

Het Nederlandse bedrijf Kepler Vision Technologies ontwikkelt unieke kunstmatige intelligentie (AI) voor de gezondheidszorg. De missie van Kepler Vision Technologies is om in 2030 het welzijn van één miljoen klanten te garanderen. Het team van Kepler Vision Technologies bestaat enerzijds uit medewerkers met expertise in de gezondheidszorg en anderzijds uit medewerkers met een PhD in kunstmatige intelligentie. Dit garandeert de betrouwbaarheid van de zorgsoftware van Kepler Vision Technologies, die een uniek niveau bereikt. Kepler Vision Technologies is marktleider op het gebied van valdetectie en -preventie en heeft een solide financiële basis, waaronder investeringen van UvA Ventures en het Ministerie van Economische Zaken. Kepler Vision Technologies verwacht de komende jaren wereldwijd te groeien door de toenemende vraag naar ouderenzorg en het afnemende aanbod van personeel in de sector. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft naast het hoofdkantoor in Amsterdam een Experience Center in Eindhoven.

Over MOBOTIX AG.

MOBOTIX is een toonaangevende fabrikant van hoogwaardige, intelligente IP-videosystemen. In de loop der jaren heeft MOBOTIX nieuwe standaarden gezet op het gebied van innovatieve videobewakingstechnologie, door decentrale oplossingen op de markt te brengen die worden ondersteund door de hoogste niveaus van cyberveiligheid en GDPR-compliance. MOBOTIX is opgericht in 1999 en heeft zijn hoofdkantoor in Langmeil, Duitsland, waar het bedrijf zijn eigen onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten en ‘Made in Germany’-productiefaciliteiten heeft. Daarnaast zijn er kantoren in New York, Dubai, Sydney, Parijs en Madrid. Elke dag vertrouwen klanten over de hele wereld op de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de hardware- en softwarecomponenten van MOBOTIX systemen, waarbij de nadruk ligt op flexibiliteit, geïntegreerde intelligentie en maximale gegevensbeveiliging. Industrie, detailhandel, logistiek en gezondheidszorg zijn slechts enkele van de vele verticale branches waarin de oplossingen van MOBOTIX de activiteiten van eindgebruikers ondersteunen. Door middel van gevestigde technologische samenwerkingsverbanden, ook op internationaal niveau, integreert het open platform van MOBOTIX nieuwe toepassingen die gebaseerd zijn op het gebruik van kunstmatige intelligentie en deep learning.