Nieuwe software met dé oplossing voor de zorg van dementie patiënten in zorginstellingen

Kepler Vision Technologies kondigt een upgrade aan van de Kepler Night Nurse waarmee het dementerende bewoners van verzorgingstehuizen helpt. De toegevoegde functionaliteit zorgt voor een betere kwaliteit van leven voor bewoners, en verlicht de druk op overbelast zorgpersoneel.

Nieuwe functionaliteit

De Kepler Night Nurse oplossing zorgt voor het welzijn van patiënten door middel van machine learning aangedreven detectietechnologie. Het personeel wordt gewaarschuwd bij tekenen van fysieke nood, zoals vallen, te lang in de badkamer blijven, of niet uit bed kunnen komen. De nieuwe functionaliteit is ontwikkeld met dementerende bewoners in gedachten en bouwt voort op dit systeem door de verblijfplaats van patiënten in gangen van zorginstellingen te identificeren en het personeel in staat te stellen op afstand te bepalen tot welke gebieden de bewoners toegang hebben.

Het AI-herkenningssysteem leert welke patiënten in welke kamers wonen. Als die patiënt zijn kamer verlaat, kan het systeem worden geconfigureerd om de deur achter die patiënt elektronisch te vergrendelen. Als de patiënt terugkeert, ontgrendelt het systeem de deur. Als een andere patiënt probeert binnen te komen, blijft de deur op slot. Dit zorgt voor meer privacy voor de bewoners en vermindert de noodzaak voor het personeel om fysiek toezicht te houden op de toegang of verblijfplaats van de patiënt. Wanneer zorginstellingen geen elektronische sloten hebben, kan het systeem bovendien zo worden geconfigureerd dat het een sms-waarschuwing naar de verpleegkundige stuurt wanneer een patiënt een kamer binnengaat die hij of zij niet mag betreden.

Geen wearables nodig

Net zoals de Kepler Night Nurse de noodzaak wegneemt van fysieke apparaten zoals valalarmen of drukkussens bij valdetectie, neemt de nieuwe add-on de noodzaak weg van fysieke trackers, zoals de tracking armbanden die vaak gedragen worden door dementerende bewoners. In plaats van een fysieke armband, maakt de Kepler Night Nurse gebruik van camera’s in het plafond in de gangen. Live videobeelden worden door de software geanalyseerd zonder ooit door een mens te worden gezien, waarbij alle videoverwerking in een gesloten systeem plaatsvindt, zodat de privacy van zowel bewoners als personeel gewaarborgd is, en er tegelijkertijd onmiddellijk kan worden gereageerd op incidenten die actie vereisen.

Dr. Harro Stokman, CEO van Kepler Vision Technologies, zegt: “We zijn verheugd om nieuwe functionaliteit naar de Kepler Night Nurse oplossing te brengen. De oplossing zal niet alleen de bewoners van verzorgingstehuizen helpen, maar ook het verzorgend personeel dat voor hen zorgt. Naar schatting 80 procent van de bewoners van verzorgingshuizen lijdt aan dementie of ernstige geheugenproblemen, wat vaak een grote druk legt op het verzorgend personeel in een tijd waarin veel organisaties moeite hebben om verzorgers aan te nemen. Deze nieuwe functionaliteit is veruit de meest gevraagde functie van onze klanten, en we zijn er trots op dat we een oplossing bieden die de druk op het personeel vermindert zonder afbreuk te doen aan hun vermogen om de best mogelijke zorg te bieden. De oplossing maakt ook een einde aan de noodzaak van opdringerige apparaten voor het volgen van dementiepatiënten zonder extra complexiteit toe te voegen, wat betekent dat zowel bewoners als personeel er baat bij hebben.”

Self Service

De Night Nurse oplossing van Kepler kan door zorgverleners worden aangepast om te reageren op verschillende oorzaken van bezorgdheid bij hun patiënten. Deze self-service functionaliteit stelt het personeel in staat om alerts aan te vragen die passen bij de specifieke behoeften van de patiënt. Als een patiënt bijvoorbeeld moeite heeft met opstaan, kan een alert worden ingesteld om de verpleegkundige onmiddellijk te waarschuwen als de patiënt probeert uit bed te komen. Voor andere patiënten kunnen dergelijke alarmen worden uitgeschakeld. In verpleeghuizen met dementerende patiënten wordt door het personeel bepaald welke zones toegankelijk zijn. Verpleegkundigen hoeven niet langer alle patiënten persoonlijk te volgen, zodat het personeel zich kan concentreren op het verlenen van real-time zorg.

Medical device

De Night Nurse oplossing van Kepler Vision is ’s werelds eerste computer vision-gebaseerde valdetector die de status van medisch hulpmiddel heeft gekregen. De door computervisie aangedreven software is officieel geregistreerd als een medisch hulpmiddel in overeenstemming met de Europese richtlijn 93/42/EEG. De registratie betekent dat de software zowel intern als in het veld is getest om aan de hoogste specificaties te voldoen en dat aan risicobeoordelingen en risicobeperkende maatregelen is voldaan.