Kunstmatige Intelligentie houdt oogje in het zeil bij valpartijen

De Kepler Night Nurse (KNN) detecteert via een combinatie van machine learning en computervisie abnormaal gedrag bij cliënten.

Het Nederlandse bedrijf Kepler Vision Technologies, dat vision-gebaseerde software voor herkenning van menselijke activiteiten ontwikkeld, heeft een artificiële intelligentie software genaamd Night Nurse ontwikkeld die verplegend personeel waarschuwt bij valpartijen.

De Kepler Night Nurse (KNN) detecteert via een combinatie van machine learning en computervisie abnormaal gedrag bij cliënten in een verpleeghuis. De bouwer is momenteel bezig met een starterskit, waarmee zorgcentra op efficiënte wijze gebruik kunnen maken van de kunstmatige nachtverpleging. De KNN, die tot stand kwam door een samenwerking met IT-bedrijf Schuberg Philis, presteert beter dan reguliere bewegingssensoren, bedmatten en draagbare monitoringsystemen, stelt de ontwikkelaar. Daardoor ontvangen verplegers minder valse alarmen en worden die dus minder vaak onnodig belast.

‘We worden allemaal ouder’, zegt dr. Harro Stokman, oprichter van Kepler Vision. ‘En door de dalende geboortecijfers en een langere levensduur is het aandeel ouderen versus jongeren hoger dan ooit. Hoewel dit een geweldige prestatie is van de medische en sociale zorgsector, brengt deze verschuiving zijn eigen problemen met zich mee.’

Snel opschalen

De bouwers garanderen dat de software 100 procent van de tijd functioneert. Daardoor wordt geen enkele cliënt aan haar lot overgelaten, zo klinkt het. Schuberg Philis kan duizenden nieuwe videostreams van patiëntbewaking binnen één dag aansluiten, wat Kepler in staat stelt om haar activiteiten in zowel Nederland als internationaal op te schalen. Stokman: ‘Dankzij de samenwerking met Schuberg kunnen we snel opschalen in een tijd waarin het beschermen van ouderen en het verlichten van de druk op zorgpersoneel belangrijker is dan ooit.’

Zien hoe zo’n Night Nurse te werk gaat? Of meer weten over de totstandkoming van de software? Via deze link zijn verschillende video’s te bekijken.