Week van de valpreventie

Deze week is het de week van de valpreventie! In deze week besteedt VeiligheidNL samen met landelijke partners (waaronder KBO/PCOB, BuurtzorgNL en KNMP) en lokale (zorg)professionals door het hele land aandacht aan bewustwording en kennisverspreiding over valpreventie. Kepler Vision Technologies maakt een oplossing voor vallen in de zorg, de Kepler Night Nurse. Daarom kunnen wij natuurlijk niet achter blijven. 

Skipr publiceerde online: Opnieuw meer ouderen gevallen in of om huis. Daarin staat dat in Nederland in 2019 109.000 mensen van 65 jaar of ouder op de spoedeisende hulp terecht kwam. Valpreventie is dus zeer belangrijk!

Veel mensen denken dat de Kepler Night Nurse een systeem is dat alleen voor valdetectie gebruikt kan worden. De Kepler Night Nurse is inderdaad software die vallen kan herkennen, maar dat niet alleen. De software herkent veel meer situaties, en kan daarin ook alarmen voor ondersteuning verzenden wanneer de client dreigt te gaan vallen. Daarmee kan een val worden voorkomen. Kepler Night Nurse is dus ook bedoeld voor valpreventie.

Een voorbeeld: Mocht een cliënt slecht ter been zijn, of vanwege een recente operatie of een neurologische aandoening niet zelf het bed uit, dan kan de software een alarm sturen op het moment dat een client op de rand van het bed zit of net is opgestaan. Zo kan de Kepler Night Nurse ook als valpreventie worden ingezet. Voor een aantal cliënten van onze klanten zijn deze alarmen al in gebruik!

Op dit moment wordt onze AI het meest gebruikt in de ouderenzorg. Hier zijn vallen een groot probleem, omdat de cliënten niet meer zo mobiel zijn als voorheen. De bestaande technologie geeft echter veel valse alarmen waardoor er veel tijd wordt besteed om deze alarmen af te handelen, en geen tijd over blijft om mensen mobiel te houden. Daarbovenop komt nog dat door de huidige Corona Crisis ouderen veel meer binnen blijven waardoor het voor hen steeds lastiger is om fit en mobiel te blijven.

Natuurlijk heeft slechts een deel van de cliënten in de ouderenzorg de extra valpreventie alarmen nodig. Een groot deel van de ouderen wil niet de hele dag in bed blijven liggen. Daarom zijn de alarmen per kamer instelbaar, zodat het juiste alarm af gaat bij de juiste persoon. Natuurlijk gaat er altijd een alarm af als iemand valt, en mist de Kepler Night Nurse geen enkele val.