Decubitus voorkomen: De hulpmiddelen en preventieve maatregelen

Decubitus, ook bekend als doorliggen, is een veelvoorkomend probleem bij mensen die langdurig in bed liggen of in een stoel zitten zonder hun gewicht te verplaatsen. Decubituswonden ontstaan ​​wanneer er langdurige druk wordt uitgeoefend op een bepaald deel van het lichaam, waardoor de bloedtoevoer naar dat gebied wordt belemmerd. Dit resulteert in beschadigd weefsel en uiteindelijk in een open wond. Decubituswonden kunnen pijnlijk zijn en kunnen leiden tot ernstige complicaties, zoals infecties en zelfs sepsis. Wat zijn de oorzaken van decubitus, welke hulpmiddelen kun je gebruiken en welke maatregelen kun je treffen? Je leest het in dit artikel.

De oorzaken van decubitus

Decubitus ontstaat meestal als gevolg van langdurige druk op specifieke delen van het lichaam, zoals de hielen, ellebogen, heupen en stuitje. Deze druk veroorzaakt schade aan de huid en het onderliggende weefsel, wat resulteert in de vorming van een decubituswond. Naast druk zijn er ook andere factoren die bijdragen aan het ontstaan ​​van decubitis, zoals wrijving, schuifkracht en vocht.

Risicofactoren voor de ontwikkeling van decubituswonden

Hoewel decubitus iedereen kan treffen die langdurig in dezelfde positie ligt of door langdurige krachten die op zacht weefsel worden uitgeoefend, zijn er bepaalde risicofactoren die het risico op het ontwikkelen van decubituswonden vergroten. Deze omvatten o.a.:
 
  • een verminderde mobiliteit;
  • slechte voeding;
  • uitdroging;
  • verminderde gevoeligheid;
  • incontinentie, gewichtsverlies;
  • leeftijd;
  • medische aandoeningen zoals diabetes en vaatziekten.
Het is belangrijk om deze risicofactoren te herkennen en proactief te handelen om decubitus te voorkomen.

Het belang van preventie in de behandeling van decubitus

Hoewel er verschillende behandelmethodes beschikbaar zijn voor decubitis, is preventie de sleutel tot het verminderen van het risico op het ontwikkelen van decubituswonden. Het voorkomen van decubitus is een gezamenlijke inspanning tussen zorgverleners en patiënten. Door proactief te handelen en risicofactoren aan te pakken, kunnen decubituswonden voorkomen en daarmee de kwaliteit van leven van de patiënt verbeterd worden.

6 maatregelen om doorligwonden te voorkomen

Er zijn verschillende maatregelen die kunnen worden genomen om decubitus te voorkomen. Van het schoon en droog houden van de huid tot aan het volgen van een gezond dieet.

Huidverzorging en hygiënepraktijken

Goede huidverzorging en hygiënepraktijken zijn essentieel bij het voorkomen van decubitus. Het is belangrijk om de huid schoon en droog te houden en regelmatig te controleren op tekenen van roodheid of beschadiging. Het gebruik van zachte reinigingsmiddelen en moisturizers kan helpen de huid gezond te houden. Daarnaast moeten incontinentie en vochtigheid zo veel mogelijk worden beheerd om huidirritatie te voorkomen.

Het kiezen van de juiste apparatuur voor preventie van drukzweren
Het gebruik van geschikte apparatuur is erg belangrijk bij het voorkomen van decubitus. Speciale matrassen en kussens met drukverdelende eigenschappen kunnen helpen de druk op bepaalde gebieden te verminderen en de kans op decubitus te verminderen. Het is belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften van de patiënt bij het kiezen van de juiste apparatuur. Een zorgverlener kan advies geven over welke apparatuur het meest geschikt is voor elke specifieke situatie.

Het belang van juiste positionering en draaischema’s

Het regelmatig veranderen van de lichaamshouding en het draaien van de patiënt is cruciaal om de druk op bepaalde gebieden te verminderen en decubitus te voorkomen. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van een draaischema, waarbij de patiënt elke twee uur van positie verandert. Het is belangrijk om de patiënt goed te positioneren, met behulp van kussens en hulpmiddelen om de druk op kwetsbare gebieden te verminderen. Het draaien en positioneren van de patiënt moet zorgvuldig worden uitgevoerd om onnodige wrijving en schuifkracht te voorkomen.

De rol van voeding bij decubituspreventie

Een goede voeding speelt een cruciale rol bij het voorkomen van decubitus. Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan eiwitten, vitamines en mineralen kan helpen de huid gezond te houden en het herstel van beschadigd weefsel te bevorderen. Het is belangrijk om voldoende calorieën en vochtinname te handhaven om het lichaam gezond te houden. Daarnaast kunnen voedingssupplementen, zoals vitamine C, zink en arginine, worden overwogen om de genezing van wonden te bevorderen.

Monitoring en vroegtijdige detectie van doorligwonden

Het monitoren van de huid en het vroegtijdig detecteren van doorligwonden is cruciaal bij het voorkomen van verdere complicaties. Regelmatige inspectie van de huid kan helpen bij het identificeren van vroegtijdige tekenen van decubitus, zoals roodheid, warmte of veranderingen in de huidtextuur. Het is belangrijk om eventuele veranderingen in de huidconditie onmiddellijk te melden aan een zorgverlener, zodat passende maatregelen kunnen worden genomen.

Behandelingsopties voor doorligwonden
Hoewel preventie de sleutel is bij decubitus, kunnen doorligwonden toch ontstaan. In dergelijke gevallen is het belangrijk om snel te handelen en de juiste behandelingsopties te overwegen. Dit kan het reinigen en verbinden van de wond omvatten, het verminderen van druk op het getroffen gebied, het beheren van pijn en het bevorderen van het genezingsproces. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om beschadigd weefsel te verwijderen of om huidtransplantatie uit te voeren.

Decubituspreventie in verschillende zorgomgevingen

Decubituspreventie is van cruciaal belang in verschillende zorgomgevingen, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg. Protocollen voor draaien en positioneren, het gebruik van geschikte apparatuur en goede huidverzorging helpen bij het voorkomen van decubitus. Ook moeten zorgomgevingen zich richten op het creëren van een comfortabele omgeving met aandacht voor mobiliteit en voeding. In de thuiszorg is het belangrijk om de patiënt en de verzorger te voorzien van de nodige kennis en hulpmiddelen om decubitus te voorkomen.

Kepler Night Nurse Ligpositie detectie

Decubitus is een ernstig probleem dat kan leiden tot pijn, complicaties en verminderde kwaliteit van leven. Het voorkomen van decubitus is van cruciaal belang in de behandeling en zorg voor patiënten. Door het begrijpen van de oorzaken, risicofactoren en preventieve maatregelen, kunnen zorgverleners en patiënten samenwerken om decubitus te voorkomen. Met de juiste positionering, voeding, apparatuur en monitoring kunnen decubituswonden worden voorkomen en de gezondheid en het welzijn van de patiënt worden bevorderd.

 Kepler Night Nurse Ligpositie Detectie monitort de lighouding van patiënten met een verhoogd risico op decubitus. Kepler Night Nurse stuurt een melding naar het zorgpersoneel als een patiënt te lang in dezelfde houding ligt. Hierdoor weet het zorgpersoneel of patiënten wel of niet handmatig met wisselligging geholpen moeten worden. Dit bespaart niet alleen een hoop tijd – het draaien van een patiënt kost rond de 15 à 20 minuten en dient elke 2 tot 4 uur gedaan te worden -, maar ook geld. * Meer weten over deze functionaliteit? Vraag een (online) demo aan.

Deze blog is geschreven door Leadgate

Disclaimer: De inhoud van dit stuk is niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Het gebruik van informatie uit deze blog en eventuele beslissingen, die u op basis van die informatie neemt, is voor uw eigen verantwoordelijkheid. Raadpleeg altijd een zorgprofessional voor medisch advies.