Interview Harro Stokman Financieel Dagblad

“AI ziet precies wanneer een verpleeghuisbewoner dreigt te vallen”

Als computerwetenschapper werkte Harro Stokman aan beeldherkenning. Hij past de technologie nu toe in de zorg, om te detecteren wanneer ouderen vallen, en dat te voorkomen. ‘Met onze beeldherkenning kan schaars zorgpersoneel beter worden ingezet.’

Harro_Stokman_FD_web

Wat is een stoel? Voor een mens is dat een doodeenvoudige vraag. Vier poten of niet, armleuningen of niet, als je er een ziet, dan weet je het. Voor een computer is dat een heel ander verhaal. Het duurde decennia voordat programmeurs er eindelijk in slaagden een programma te maken dat met enige accuratesse een stoel van andere objecten kon onderscheiden.

Het lijkt een wat triviaal vraagstuk om hele legers van knappe koppen hun tijd aan te laten besteden. Harro Stokman (56) was als promovendus computer vision aan de Universiteit van Amsterdam een van die bollebozen.

Met een paar collega’s begon Stokman het bedrijf Euvision. Dat haalde de voorpagina’s met de app Impala, die foto’s op een telefoon kon indelen: honden, katten, zeilboten — en voor de liefhebber ook stoelen. Zo’n slim algoritme op een mobiele telefoon, dat was nog niet eerder vertoond. Het Amerikaanse Qualcomm kocht het bedrijf in 2014.

Relevante toepassing

Na een paar jaar in dienst bij de techreus werd het tijd voor iets anders. Kunstmatige intelligentie was inmiddels een stuk ‘slimmer’ geworden. Het was nu mogelijk om uit bewegende beelden op te maken wat mensen aan het doen zijn. Maar het was zoeken naar een maatschappelijk relevante toepassing.

Het oog viel op de ouderenzorg. ‘Ze werkten in die sector wel met camera’s en sensoren, maar dat was allemaal heel ouderwets en die gaven veel valse alarmen’, zegt Stokman. Zijn nieuwe bedrijf, Kepler Vision Technologies, gebruikt beeldherkenning om te registreren of mensen liggen, (bijna) vallen, rondlopen, op de grond zitten, of de kamer verlaten.

Ook weer een tikje triviaal? In het geheel niet, zegt Stokman. Verpleeghuizen met honderd bewoners hebben tijdens een nachtdienst vaak drie verpleegkundigen nodig. Die komen in actie als er een valsensor afgaat. Vaak blijkt het vals alarm. Of het protocol schrijft voor elke kamer een paar keer per nacht binnen te gaan om te zien of alles nog goed gaat. Beide scenario’s zijn veelvoorkomend én ontwrichtend. Voor de verpleeghuisbewoner vanwege de gebroken nacht, voor de zorgverlener die onnodig wordt opgetrommeld en voor de maatschappij, omdat deze manier van werken veel mankracht kost.

Efficiënter werken

Kepler Vision hangt een slimme sensor op in de kamer, die alarm slaat als er iets mis dreigt te gaan of gaat. Een tijdig alarm kan veel ellende helpen voorkomen. Het systeem blijft leren, mist vrijwel nooit een incident en valse alarmen zijn zeer zeldzaam: één per sensor per drie maanden. Zo kan de klant schaars zorgpersoneel beter inzetten.

Een sensor in je slaapkamer die altijd aan staat, is dat geen privacynachtmerrie? Nee, zegt Stokman, want het systeem herkent geen mensen, alleen activiteiten. En de sensor verstuurt geen beelden, alleen een tekstbericht als er iemand valt. Bovendien: er komt niet meer elke paar uur een zorgverlener de kamer binnen.

De zorg is vaak voorzichtig met het invoeren van nieuwe technieken, merkt Stokman. De systemen van het bedrijf bewaken nu ruim 4500 cliënten. Kepler draait bijna break-even, zegt Stokman. De omzet, ongeveer €1 mln in 2023, wil hij de komende drie jaar steeds met een factor drie zien groeien.

Om dat voor elkaar te krijgen werkt Kepler samen met grote technologieleveranciers, die het product bij hun klanten aan de man kunnen brengen. Een in januari binnengehaalde lening van bijna €2 mln van onder meer de regionale ontwikkelingsmaatschappij InWest biedt ruimte voor groei. Dat er inmiddels concurrentie is, vindt Stokman een goed teken.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/tech-en-innovatie/1502187/ai-ziet-precies-wanneer-een-verpleeghuisbewoner-dreigt-te-vallen