Bewegingsdetectie-software voor ouderenzorg verkrijgt EC-markering

Het Nederlandse medisch nieuws medium Skipr heeft een artikel gepubliceerd over de EC-markering voor de Kepler Night Nurse. Lees het artikel hieronder!

 

Kepler Night Nurse software (KNN) heeft een EC-markering behaald en is daarmee officieel geregistreerd als medisch apparaat. Het systeem biedt volledig geautomatiseerde bewegingsdetectie voor onder meer de ouderenzorg.

Het systeem is gericht op het monitoren van patiënten met evenwichtsstoornissen. Daarvoor maakt het onder meer gebruik van camerabeelden en kunstmatige intelligentie (AI). KNN verstuurt een alarm als een patiënt is gevallen, worstelt om uit bed te komen of het langer duurt dan gebruikelijk voor een patiënt de badkamer uitkomt. De AI-toepassing zorgt ervoor dat het systeem valpartijen steeds beter kan voorspellen. Door de zorgmedewerkers vervolgens tijdig in te seinen, moet de kans op vallen geminimaliseerd worden.

De ontwikkelaars zien het verkrijgen van de EC-markering als een mijlpaal. Toch geldt die nog niet voor het volledige systeem. De software bevat zeventien verschillende applicaties, waarvan twee zijn gemarkeerd. Voor de overige vijftien is dat aangevraagd.

 

Dit artikel is ook te lezen op Skipr!