Skip to content

 KEPLER NIGHT NURSE ERVARINGEN VAN ONZE KLANTEN

Kepler Night Nurse logo_2022_white

ERVARINGEN VAN ONZE KLANTEN

druk op de zorg wordt verlaagd

 “Wij hebben voor de innovatieve oplossing van Kepler gekozen om o.a. de druk op de zorg te verlagen. Met de software ervaren we in de praktijk een enorme daling in het aantal meldingen – en de huidige meldingen doen er nu daadwerkelijk toe. Vanuit meerdere zorginstellingen krijgen wij terug dat er meer controle op de locatie is, cliënten voelen zich veiliger én de medewerkers houden meer tijd over om daadwerkelijk zorg te verlenen.”

Van der Laan, System Integrator

WE MAKEN GOED GEBRUIK VAN DE KEPLER ALARMEN

Een van onze cliënten is vaak ’s nachts onrustig en verlaat dan het bed of zelfs de kamer. De psycholoog en ik kunnen de alarmen van de Kepler Night Nurse goed gebruiken om te zien wanneer dit gebeurd is en we ontdekten dat het vroeg naar bed gaan van de cliënt de oorzaak was van de onrust.

Medewerker Joriszorg

MEER TIJD VOOR DIRECTE CLIËNTENZORG

“Nadat twee afdelingen al geruime tijd live zijn, komen nu medewerkers naar ons toe, wanneer ze ook de valpreventie / valdetectie van Kepler Vision Technologies kunnen gaan gebruiken. Zij zien het als een kans om daardoor minder alarmen te hoeven nagaan en de tijd die hierdoor over is, aan de directe cliëntenzorg te kunnen besteden. Deze maand gaan er weer twee afdelingen live bij Zorg in Oktober.

Medewerker Zorg in Oktober

VERBETERT DE VEILIGHEID VAN PATIËNTEN

“Kepler Night Nurse is een prachtige technologie die ons in staat stelt om de follow-up van patiënten naar een hoger niveau te tillen en op die manier de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van patiënten te verbeteren. In ziekenhuizen en daarbuiten is het begrijpen en beheren van medische waarschuwingen cruciaal om een dergelijke technologie succesvol te maken voor zowel gebruikers als patiënten.

Medewerker UZ-Brussels

Bekijk hier een filmpje gemaakt door SLTN/HPS over zorglocatie Mijzo die gebruikt maakt van Kepler Night Nurse

MEER RUST VOOR ZORGPERSONEEL EN BEWONERS

Als we voorheen een alarm kregen, wisten we niet wat we konden verwachten. Was iemand gevallen, was er hulp nodig of was het vals alarm omdat het dekbed naast het bed hing? Met het nieuwe systeem krijgen we verschillende soorten meldingen en dat geeft zowel ons als de bewoners meer rust.

Medewerker Zorglocatie Koetshuis

MINDER DRUK OP DE ZORG

We kozen voor Kepler om de druk op de zorg te verlagen. Met hun software ervaren we een enorme daling in het aantal meldingen – en de huidige meldingen doen er nu daadwerkelijk toe. Zo hebben we meer controle op de locatie, voelen cliënten zich veiliger én houden medewerkers meer tijd over om daadwerkelijk zorg te verlenen.”

Medewerker Magentazorg

MEER PRIVACY DOOR KEPLER NIGHT NURSE

We merkten binnen ‘Het Koetshuis’ dat de zorg steeds zwaarder werd en dat we regelmatig in de kamer van de bewoners moesten kijken of alles in orde was. Kepler Night Nurse vermindert de werkdruk en geeft de mensen meer privacy.”

Teammanager Mijzo locatie Koetshuis

Meer zelfstandigheid cliënten

Onze innovaties moeten bijdragen aan de zelfstandigheid van onze cliënten en het moet die zelfstandigheid ook vergroten. Daarnaast kijken we altijd naar oplossingen die schaalbaar zijn en bovendien op de één of andere manier leiden tot arbeidsbesparing. Met behulp van Kepler Night Nurse kunnen we dit realiseren

Clustermanager Mijzo 

CASE STUDIE ZORGCENTRUM OKTOBER

HET SCENARIO

Oktober is een ouderenzorginstelling in Noord- Brabant (NL) die zich inzet voor het welzijn en de waardigheid van de cliënten die zij verzorgen. Ze zijn voortdurend op zoek naar manieren om risico’s te verminderen, de veiligheid te verbeteren en ervoor te zorgen dat hun zorgpersoneel zo goed en efficiënt mogelijk kan werken. Oktober zorgt voor 600 cliënten in 9 zorginstellingen.

In de ouderenzorg zijn valpartijen een hardnekkig en vaak onvermijdelijk probleem: de meerderheid van de 65-plussers krijgt jaarlijks te maken met één of meer valpartijen. Valpartijen bij ouderen kunnen vaak ernstig zijn, met functionele achteruitgang, verminderde levenskwaliteit en in ernstige gevallen zelfs de dood tot gevolg.

DE OPLOSSING

Traditionele methoden om het welzijn van cliënten met betrekking tot valpartijen te bewaken variëren van CCTV, bewegingsdetectoren, wearables, druk- kussens tot regelmatige persoonlijke controles. Oktober gebruikte bewegingsdetectoren om na te gaan wanneer patiënten in hun kamer waren gevallen. Hoewel het systeem waarschuwingen gaf wanneer cliënten vielen, kon het geen onderscheid maken tussen een val en een andere beweging (bv. bewegen in bed), waardoor het veel meer alarmen gaf dan waarop het personeel kon reageren.

Oktober begon met het upgraden van hun bewakingsoplossing door het implementeren van het op AI gebaseerde systeem van Kepler Vision Technologies – Kepler Night Nurse – die valpartijen detecteert door het analyseren van live camera- beelden in de kamers van cliënten en waarschuw- ingen stuurt naar het personeel wanneer een val wordt gedetecteerd. Kepler Night Nurse stelt het personeel in staat om binnen enkele seconden
te reageren op valpartijen. Ook elimineert het systeem de overgrote meerderheid van de valse alarmen. Hierdoor houdt het personeel veel meer tijd over voor andere aspecten van proactieve zorg.

Alwin van Deuren – Healthcare Innovation Consultant bij Oktober:

Het gevaar van valpartijen onder ouderen kan niet genoeg worden benadrukt. Zelfs lichte valpartijen kunnen voor onze cliënten grote gevolgen op lange termijn hebben. Kepler Night Nurse lost dit probleem op door ervoor te zorgen dat het personeel cliënten kan helpen op het moment dat het nodig is, zonder tijd te verspillen aan het onnodig controleren van cliënten.

Omdat niet alleen cliënten er baat bij hebben, maar ook degenen die voor hen zorgen, heeft het personeel de technologie vanaf het begin omarmd. De ‘alarmmoeheid’ die is ontstaan door slechte ervaringen met alarmsystemen in het verleden wordt hierdoor gereduceerd. Kepler Night Nurse geeft de zorgverleners meer tijd en gelegenheid om zich te concentreren op bewoners die extra aandacht nodig hebben. Ook de reacties van cliënten zijn positief. Door Kepler Night Nurse voelen ze zich veiliger en hebben meer privacy omdat zorgverleners hen niet langer zonder reden hoeven te controleren.

 

RESULTATEN

Gedurende een proefperiode van een week had een groep van 16 cliënten bij bewaking met traditionele beweginsmelders meer dan 1500 alarmen. De introductie van Kepler Night Nurse bracht dit terug tot 30 alarmen in de eerste implementatie – alarmen zoals vallen, het verlaten van het bed, naar de badkamer gaan, enz. werden geïdentificeerd.

CONCLUSIE

Met Kepler Night Nurse zijn de gebruikelijke 1500 alarmen gereduceerd tot 30 alarmen.

OVERWEGINGEN MET BETREKKING TOT PRIVACY

Omdat Kepler Night Nurse gebruik maakt van AI-bewaking van live camerafeeds om cliënten te controleren, kreeg elke cliënt de keuze of hij op deze manier bewaakt wilde worden. 100% van de cliënten van de Oktober faciliteiten kozen voor Kepler Night Nurse in hun kamers zodat ze gegarandeerd onmiddellijk reactie krijgen in het geval van een val. Ook is de privacy meer gegarandeerd doordat onnodige controles door zorgpersoneel niet meer nodig zijn.

 

Ouderenzorg

VOOR KEPLER NIGHT NURSE:

 • Cliënten worden urenlang achtergelaten na een val
 • Personeel opgebrand van het reageren op honderden valse alarmen
 • Echte valpartijen gemist door verouderde systemen

NA KEPLER NIGHT NURSE:

 • Cliënten worden meteen geholpen na een val
 • Personeel tevreden en meer tijd voor andere aspecten van de zorgverlening
 • Alle echte valpartijen worden geïdentificeerd en binnen enkele minuten beantwoord

CASE STUDIE OUDERENZORGINSTELLING MIJZO

HET SCENARIO

Mijzo is een zorgaanbieder die actief is tussen de vier steden Breda, Den Bosch, Gorinchem en Tilburg. Mijzo ondersteunt zo’n 2500 ouderen, herstellende cliënten en mensen met chronische aandoeningen die hun leven op hun eigen manier vorm willen blijven geven. Mijzo-locatie “Het Koetshuis” maakte gebruik van een DEC telefoonsysteem en laserdetectoren (bedpaaltjes). Dit systeem is echter zeer beperkt; het constateert alleen maar “in of uit bed”. Dat leidt tot een overvloed aan onnodige, ongerichte, valse alarmen.

DE OPLOSSING

Met een open en nieuwsgierige blik op de toekomst is Mijzo altijd op zoek naar manieren om hun methoden verder te verbeteren en ervoor te zorgen dat hun zorgmedewerkers zo efficiënt
mogelijk hun werk kunnen doen.

In april 2022 is Mijzo begonnen met een complete vervanging van het monitoringsysteem. Hierbij is Kepler Vision’s AI-gestuurde ‘Kepler Night Nurse’ geïntroduceerd. Dit is een hulpmiddel voor valdetectie dat, via live-camerabeelden, cliënten in hun kamer en algemene ruimtes monitort. Kepler Night Nurse genereert onmiddellijk waarschuwingen na een valpartij. Ook worden meldingen gestuurd om valpartijen te voorkomen, bijvoorbeeld als iemand op de rand van het bed zit. Hierdoor worden medewerkers veel minder belasten hebben ze meer tijd over voor andere (zorg) activiteiten.

Frans Korf  – Clustermanager innovatie bij Mijzo:

Voor ‘Het Koetshuis’ ging hij op zoek naar een manier om uren te winnen: “Onze innovaties moeten bijdragen aan de zelfstandigheid van onze cliënten en het moet die zelfstandigheid ook vergroten. Daarnaast kijken we altijd naar oplossingen die schaalbaar zijn en bovendien op de één of andere manier leiden tot arbeidsbesparing.”

Twanny Zijlmans, teammanager zorg, welzijn en facilitair bij Mijzo-locatie ‘Het Koetshuis’, zag dat het zorgteam het steeds zwaarder kreeg en dat de zorg daarnaast inbreuk maakte op de privacy van de bewoners.

“We merkten binnen ‘Het Koetshuis’ dat de zorg steeds zwaarder werd en dat we regelmatig in de kamer van de bewoners moesten kijken of alles in orde was. We zijn toen gaan kijken naar het faciliteren van een stukje automatisering binnen het huis, waardoor de werkdruk minder zou worden en waardoor we de mensen meer privacy konden geven.”


 

RESULTATEN

Om het effect van het gebruik van Kepler Night Nurse bij Mijzo te evalueren, zijn twee metingen gedaan. Één vóór de invoering van het systeem en de andere na de invoering van Kepler Night Nurse. Er werden 22% minder stappen gezet door het zorgpersoneel met het gebruik van Kepler Night Nurse. Verder zijn er 0 onnodige bezoeken aan bewoners gedaan.

CONCLUSIE

Door Kepler Night Nurse verlaagde de werkdruk en waren er geen verstoring van de bewoners door vals alarm.

OVERWEGINGEN MET BETREKKING TOT PRIVACY

Bij Mijzo is de privacy van de cliënten van het grootste belang. Omdat Kepler Night Nurse gebruik maakt van AI-bewaking van live camerabeelden om bewoners te monitoren, is het belangrijk om elke bewoner de optie te geven of hij op deze manier wil worden. Daarom zijn alleen clienten van de locatie opgenomen die instemden met dit nieuwe monitoringsysteem.

 

VOOR KEPLER NIGHT NURSE:

 • Cliënten worden mogelijk urenlang achtergelaten na een val
 • Personeel onnodig bezig met reageren op honderden valse alarmen
 • Echte valpartijen worden gemist door verouderde systemen met alle mogelijke gevolgen van dien.

NA KEPLER NIGHT NURSE:

 • Cliënten worden meteen geholpen na een val
 • Veel meer rust voor medewerkers tijdens nachtdienst
 • Meer inzicht in het leefritme van cliënt

 CASESTUDIE OUDERENZORGINSTELLING MIJZO

Download onze case studie over ouderenzorginstelling Mijzo en lees hoe Mijzo een oplossing heeft gevonden om de overvloed aan valse alarmen te elimineren.