Kepler Vision lanceert nieuw computer vision apparaat voor geautomatiseerde ondersteuning van personeel in de zorg

Kepler Night Nurse Edge Box verbetert het waken over patiënten gedurende de nacht.

Amsterdam, 10 maart 2021– Wereldwijd marktleider op het gebied van software voor geautomatiseerde herkenning van menselijke activiteiten Kepler Vision Technologies kondigt de lancering aan van haar Kepler Night Nurse Edge Box. Op dit nieuwe apparaat draait volledig nieuwe computer vision software die de veiligheid van patiënten gedurende de nacht vergroot. Het geeft zorgpersoneel rust zodat deze zich kunnen concentreren op een betere kwaliteit van dienstverlening.

Door ‘kunstmatige intelligentie’ en ‘computer vision’ te combineren is de Kepler Night Nurse software (KNN) in staat om volledig automatisch te detecteren wanneer een patiënt zich fysiek in een ongewenste situatie bevindt en hulp nodig heeft. Personeel wordt dan automatisch gealarmeerd. De software vervangt ouderwetse domotica systemen zoals bewegingssensoren, bed-matten en armbanden met paniekknop, waarbij de valse alarmen die door deze apparaten worden gegenereerd worden geëlimineerd.

Na het voltooien van de ‘kalibratie fase’ is het systeem in staat om alle videobeelden op locatie bij de zorginstelling te analyseren in plaats van in de cloud. Daarmee verhoogt het nieuwe systeem het gevoel van privacy voor zowel patiënten als personeel.. De output van het systeem zijn tekstberichten die alleen naar zorgmedewerkers worden gezonden wanneer een patiënt direct aandacht nodig heeft. Dit voorkomt alle bezwaren rondom constant cameratoezicht, omdat nooit iemand meer naar videobeelden kijkt. Evengoed stelt het systeem het personeel toch in staat direct te reageren als er iets niet in orde is. Hierdoor verlaagt de werkdruk aanzienlijk en kan de vrijgemaakte tijd nu aan andere taken besteed worden.

Dr. Harro Stokman, CEO van Kepler Vision Technologies: ”We zijn ontzettend enthousiast over de nieuwe functionaliteit en flexibiliteit die de KNN Edge Box te bieden heeft. Dit nieuwe product combineert de bewezen effectiviteit van onze Night Nurse applicatie met een IT oplossing die lokaal bij onze klanten kan draaien. Het is daarmee niet langer nodig om beelden naar de cloud te verzenden over een hoge-snelheids internetverbinding. Gezien de huidige staat van de ouderenzorg zijn we er trots op een product te kunnen bieden dat de werkdruk bij personeel aanzienlijk verlaagt en dat hen tevens in staat stelt om meer effectieve zorg te bieden. De privacy van patiënten wordt ook verhoogd omdat zorgmedewerkers veel minder vaak in de kamer hoeven te komen controleren “.

Uniek bij deze Edge Box is dat de Kepler Night Nurse ‘video feeds’ vanuit ‘fisheye’-camera’s kan analyseren zonder de beelden eerst recht te hoeven trekken (‘unwarping’). Het bekijken van fisheye beelden is iets waar menselijke operators grote moeite mee hebben.

De beelden zijn sterk vervormd door de fisheye lens en zijn geschoten vanuit een voor mensen vreemde camerapositie. Door deze fisheye videoverwerking lokaal op de Edge Box uit te voeren in plaats van in de cloud, is het niet meer nodig om de video streams te comprimeren. Dit comprimeren zorgt voor het verlies van details. Hierdoor is nu een meer nauwkeurige inspectie mogelijk van wat er in de video gebeurt, wat een grotere betrouwbaarheid van de computer vision-software oplevert.

De KNN software kan verder ingesteld worden op de specifieke zorgbenodigdheden van de individuele patiënt. Bijvoorbeeld als een patiënt niet zelf uit bed kan komen, biedt het systeem  voor zorgpersoneel de functionaliteit om de alarmering hiervoor per patiënt in te stellen.  Daarnaast kan de KNN applicatie automatisch rapportages en observaties toevoegen aan het medisch dossier van de patiënt welke van nut zijn voor de behandelend arts en bijdraagt aan de lange termijn analyse van de zorgbehoefte.

Het Kepler Night Nurse systeem is wereldwijd het eerste volledig geautomatiseerde systeem voor herkenning van menselijke activiteiten in de zorg dat de status van ’Medisch Hulpmiddel’ heeft bereikt conform de EC normering 93/42/EEC. Deze certificering bewijst dat het systeem voldoet aan de hoogste normen van de zorg sector t.a.v. veiligheid. Het systeem is beschermd door drie patenten, waarbij er bovendien nog 14 in aanvraag zijn.

 

 

 

Dit artikel werd ook hier gepubliceerd: AI Business, Mobi Health News, InfoMedNews, Pharmiweb, Fyne Fettle, Health Tech World, HealthTech Hotspot, Computable, Mashup MD, Medicare Select Policy and Press Aggregate