Slimme leefcirkels in de zorg

Kepler Vision heeft recent het onderzoeksproject “Slimme Leefcirkels in de Zorg” afgerond met een succesvolle pilot in het Kepler Vision Experience Center (KVEC). Dit project is uitgevoerd met steun van uit de provincie Noord Holland in het kader van de MKB innovatiestimulering topsectoren (MIT) Noord-Holland 2021.

Het doel van het project is het ontwikkelen van een slim toegangscontrole systeem (”Dwaaldetectie”) dat dwalen van bewoners helpt voorkomen. Het systeem zorgt dat bewoners van verzorgingshuizen makkelijk buiten hun kamer de gang op kunnen gaan, terwijl ze automatisch wel of niet toegang krijgen bij de verschillende deuren van de gang. Hiermee kan dan bijvoorbeeld gezorgd worden dat een bewoner die na een bezoek aan een WC op de gang vergeten is waar zijn eigen kamer is, vanzelf terug naar zijn eigen kamer gaat. Dit komt dan omdat de deuren van de andere kamers aan de gang voor die persoon niet open zijn en die van zijn eigen kamer wel. Ook worden berichten over eventueel dwalen op het bestaande nurse oproep systeem getoond, zodat eventueel verdwaalde personen ook weer kunnen worden geholpen.

Het unieke aan het Dwaaldetectie systeem is:

  1. Het wordt geïntegreerd met de bestaande Kepler Night Nurse oplossingen, en kan worden gekoppeld met bestaande oproepsystemen en toegangscontrole. Er zijn dus geen extra systemen nodig.
  2. Er zijn geen wearables nodig, dus geen kans op verliezen of niet dragen.
  3. Het systeem gebruikt voor identificatie van bewoners alleen de uiterlijke kenmerken van een persoon zoals bijvoorbeeld kleding. Er wordt geen gezichtsherkenningssoftware gebruikt. Het systeem werkt daarom zonder persoonsgebonden data, die anders verzameld en beheerd zouden moeten worden.

We verwachten de komende 2 kwartalen de eerste systemen bij klanten als pilots te gaan implementeren.